Vechtscheidingen en de (schadelijke) gevolgen

Vechtscheidingen en de (schadelijke) gevolgen

“De rechtspraak maar ook hulpverleners maken zich ernstige zorgen over de toename van het aantal ‘vechtscheidingen’ en de schadelijke gevolgen voor met name de betrokken kinderen. Er dient een nieuwe aanpak te komen”

Ongeveer 70.000 kinderen per jaar hebben te maken met de (nadelige) praktische, financiële en emotionele gevolgen vanwege het feit dat hun ouders uit elkaar gaan. In ruim 20% van de scheidende ouders (getrouwd of niet) lukt het de ouders niet om afspraken te maken over de zorg voor hun kinderen, de wijze waarop in hun levensonderhoud wordt voorzien en de wijze waarop de vermogensrechtelijke afwikkeling van hun samenleving vormgegeven moet gaan worden. Deze scheidingen kunnen dan ook zodanig uit de hand lopen dat gesproken wordt van potentiële complexe conflictscheidingen die kunnen uitmonden in vechtscheidingen. In dat geval verliezen de ouders vrijwel altijd de belangen van hun kinderen uit het oog en zijn de kinderen de dupe.

Ik als familierechtsadvocate heb hier in de praktijk ook steeds vaker mee te maken en maak mij net als de rechtspraak en hulpverleners zorgen over de kinderen en ben van mening dat het traditionele systeem van procederen, het zogenaamde toernooimodel waarbij de ouders als partijen tegenover elkaar staan, dient te veranderen. Diverse rechtbanken experimenteren op dit moment met een andere aanpak zodat scheidende ouders niet direct lijnrecht tegenover elkaar komen te staan met een eis, verweer en tegeneis en uiteindelijk een rechter die een oordeel dient te vellen.

Meer weten? Op www.rechtspraak.nl is een themapagina over dit onderwerp ingericht: https://www.rechtspraak.nl/Uitspraken-en-nieuws/Themas/Vechtscheidingen.