Heeft u recht op een contract voor onbepaalde tijd?

Heeft u recht op een contract voor onbepaalde tijd?

Per 1 januari 2015 en 1 juli 2015 is, zoals u wellicht weet, het arbeidsrecht met de Wet werk en zekerheid gewijzigd. Eén van de doelen van de wijzigingen is de werknemer die te maken heeft met opvolgende contracten van bepaalde tijd te beschermen. De zogenoemde ketenregeling die bij deze problematiek speelt, is vanaf 1 juli 2015 strikter geworden. Wat houdt de ketenregeling precies in en wat betekenen deze veranderingen voor u?

De ketenregeling
De ketenregeling van artikel 7:668a BW bepaalt dat er maximaal drie opvolgende contracten van bepaalde tijd mogen worden gesloten over een periode van twee jaar. Wordt een vierde contract gesloten of wordt de periode van twee jaar overschreden dan geldt het laatst gesloten contract als een contract voor onbepaalde tijd. Deze keten van contracten kan worden doorbroken door een tussenperiode van minimaal zes maanden en één dag. Na deze tussenperiode kan opnieuw een keten van contracten van bepaalde tijd worden gevormd.

Bij cao kan de periode van twee jaar worden verlengd naar een periode van maximaal vier jaar en het aantal bepaalde tijdscontracten kan worden uitgebreid van drie naar zes. Duurt de keten langer dan vier jaar of wordt een zevende contract gesloten dan geldt dat het laatste contract van bepaalde tijd wordt omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd. Om de keten te doorbreken dient er, ook hier, een tussenperiode van minimaal zes maanden en één dag te zijn.

Overgangsrecht
De nieuwe ketenregeling is niet van toepassing op contracten van bepaalde tijd die eerder dan 1 juli 2015 zijn ingegaan, voor deze gevallen geldt het oude recht. De ketenregeling in het oude recht houdt in dat er maximaal drie contracten van bepaalde tijd gesloten mogen zijn gedurende een periode van maximaal drie jaar en waarbij de keten doorbroken wordt door een tussenpoos van meer dan drie maanden (3x3x3).

Indien er afwijkende bepalingen met betrekking tot de ketenregeling in een cao staan die vóór 1 juli 2015 is gesloten, geldt eveneens het oude recht. Deze cao-afwijkingen blijven prevaleren tot aan de expiratiedatum van de cao, doch tot uiterlijk 1 januari 2016.

Wenst u een advocaat die u hierover kan adviseren? Of heeft u andere vragen over geschillen met betrekking tot het arbeidsrecht? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze arbeidsrecht en huurrecht advocate mevrouw mr. E. Tesnjak op het telefoonnummer 024 – 360 66 20 of op het e-mailadres: edita.tesnjak@nomeadvocaten.nl