De huidige stand van zaken omtrent partneralimentatie

De huidige stand van zaken omtrent partneralimentatie

De laatste tijd heeft vaak in de media gestaan dat de duur van de partneralimentatie verkort gaat worden. Op dit moment ligt er bij de tweede kamer inderdaad een wetsvoorstel waarin het stelsel van partneralimentatie op de schop gaat, hier is echter nog niets over beslist. Wat is de huidige stand van zaken?

Op dit moment is de grondslag voor partneralimentatie dat de alimentatieplichtige moet voorzien in het levensonderhoud van de alimentatiegerechtigde op basis van het welvaartsniveau dat zij ten tijde van het huwelijk hadden. In de toekomst, indien het wetsvoorstel wordt aangenomen, zal de grondslag de compensatie voor de gedurende het huwelijk ontstane verlies aan verdiencapaciteit worden. De alimentatieverplichting strekt derhalve ter compensatie voor de tijd dat een van de partners niet of minder aan de carrière heeft besteed tijdens het huwelijk.

In de huidige wetgeving is de maximale duur voor partneralimentatie twaalf jaar. Met het wetsvoorstel zal er in zijn geheel geen verplichting zijn tot partneralimentatie bij huwelijken zonder kinderen die korter dan drie jaar duren. Bij huwelijken die langer hebben geduurd dan drie jaar geldt dat partneralimentatie verschuldigd is voor de duur van de helft van het huwelijk met een maximum van in beginsel vijf jaar. Bij huwelijken met kinderen waarbij het jongste kind de leeftijd van twaalf jaar niet heeft bereikt wordt een uitzondering gemaakt, alsook indien een van de partners de pensioengerechtigde leeftijd nadert. Afgezien van de verandering van de duur van de partneralimentatie komt er eveneens een nieuw berekeningssysteem.

Indien het wetsvoorstel in werking treedt zal conform de overgangsrechtelijke regeling het thans huidige recht gelden voor de reeds bestaande alimentatieverplichtingen alsmede voor de gevallen waarbij het verzoek tot vaststelling dan wel wijziging van een uitkering tot levensonderhoud is ingediend vóór het inwerking treden van deze wet.

Bent u benieuwd of u recht heeft op partneralimentatie of heeft u vragen met betrekking tot uw partneralimentatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze familierechtadvocate mevrouw mr. S. van Helvert op het telefoonnummer 024 – 360 66 20 of op het e-mailadres: stefanie.van.helvert@nomeadvocaten.nl