Actualiteit: Wet tegengaan huwelijksdwang

Actualiteit: Wet tegengaan huwelijksdwang

Per 5 december 2015 treedt de Wet tegengaan huwelijkdwang in werking. Hieronder treft u een korte weergave van de veranderingen aan die de wet met zich meebrengt.

Eén van de doelen van de wet is –zoals de naam van de wet al aangeeft- het tegengaan van huwelijken die onder invloed van dwang worden gesloten. Indien een huwelijk onder dwang is gesloten kan een echtgenoot nietigverklaring van het huwelijk verzoeken. Het Openbaar Ministerie is eveneens bevoegd tot het doen van een dergelijk verzoek. Voorts heeft het Openbaar Ministerie de mogelijkheid om een huwelijk te stuiten indien genoegzaam is gebleken dat de aanstaande echtgenoten het huwelijk onder invloed van dwang zullen aangaan.

Daarnaast wordt met de nieuwe wet de mogelijkheid tot erkenning van huwelijken die in het buitenland gesloten zijn ingeperkt. Een buiten Nederland gesloten huwelijk wordt niet erkend indien het gaat om een polygaam huwelijk dat is gesloten op het moment dat een van de echtgenoten de Nederlandse nationaliteit bezat. Hiervan is tevens sprake indien het polygame huwelijk wordt gesloten door een persoon die in Nederland zijn gewone verblijfplaats had.

Tot slot roept de Wet tegengaan huwelijksdwang een tweetal huwelijksbeletselen in het leven. In het huidige recht is het onder omstandigheden mogelijk om als minderjarige een huwelijk aan te gaan. Vanaf de inwerkingtreding van de wet is dit niet meer mogelijk en is derhalve vereist dat de leeftijd van 18 jaar is bereikt indien men in een huwelijk wil treden. Voorts wordt een huwelijk tussen bloedverwanten in de derde of vierde graad in de zijlinie, de zogenaamde neef/nichthuwelijken, moeilijker. De bedoelde bloedverwanten moeten een beëdigde verklaring af te leggen, inhoudende dat zij hun vrije toestemming tot het huwelijk geven. Zij dienen zich ervan te vergewissen dat zij uit volle overtuiging met elkaar in het huwelijk willen treden. Blijkt er sprake van dwang uit de familiale omgeving dan kan het huwelijk geen doorgang vinden.

Heeft u vragen met betrekking tot het aangaan van een huwelijk of juist de afwikkeling van een scheiding? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze familierechtadvocate mevrouw mr. S. van Helvert op het telefoonnummer 024 – 360 66 20 of op het e-mailadres: stefanie.van.helvert@nomeadvocaten.nl.