Actualiteit: Een negatieve BKR-notering: wat nu?

Actualiteit: Een (onterechte) negatieve BKR-notering: wat nu?

Een BKR-registratie kan in sommige gevallen vervelende gevolgen hebben. Zo wordt een hypotheek niet verstrekt bij een negatieve BKR-notering. Maar wat nu als die BKR-notering onterecht is?

Voornoemde situatie deed zich voor tijdens een zaak die bij de Rechtbank van Amsterdam diende. In 2014 raakt de gedaagde plots werkloos. De man is op dat moment nog in het bezit van een openstaande rekening van de H&M van € 400,-. De man was lange tijd niet in staat de rekening te betalen maar doet dit begin 2016 alsnog. Inmiddels heeft de man een nieuwe baan en is zijn huis verkocht. Een hypotheek voor zijn nieuwe huis krijgt hij echter niet vanwege de negatieve BKR-notering van de H&M.

In 2011 oordeelde de Hoge Raad al dat bij elke registratie een belangenafweging gemaakt moet worden, ook als die registratie op zich terecht is. De rechter oordeelde in bovenstaande casus dat het persoonlijke belang van eiser zwaarder weegt dan het algemeen belang van het BKR als toezichthouder op het register.

Het BKR is vanwege de nieuwe, strengere regels niet meer zelf in de mogelijkheid om een registratie op basis van belangenafweging te verwijderen. De tussenkomst van de rechter of geschillencommissie is dan noodzakelijk. Dit is strijd met het arrest van de Hoge Raad uit 2011.

Uit antwoorden van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem naar aanleiding van Kamervragen blijkt dat het BKR voor het eind van het jaar mogelijk moet maken om zonder tussenkomst van de rechter ‘onterechte’ registraties te laten verwijderen.

Heeft u ook te maken met een onterechte BKR-registratie? Neem dan contact met ons op middels het telefoonnummer 024 360 66 20 zodat wij u hierin kunnen bijstaan.